Čumpelíkova 1764/2 (budova Polikliniky Čumpelíkova)
Tel: +420 286 589 170
PRAKTICKÉ INFORMACE.
DIETY
DIABETICKÁ DIETA
Diabetická dieta není vlastně žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou by měli konzumovat všichni z nás.
VHODNÉ POTRAVINY:
-
ze zeleniny: téměř veškerá zelenina – zelí, hlávkový salát, čínský salát, okurka, paprika, ředkvičky, rajčata, cuketa, patizon (ze zeleniny omezit mrkev, hrášek, kukuřici)
-
ovoce: maximálně jeden kus za den, a to k dopolední svačině (NE odpoledne ani večer, večer jíst raději zeleninu) - nevhodné ovoce: meloun, hroznové víno, banán
-
luštěniny: hrách, čočka, fazole
-
mlýnské a pekárenské výrobky: tmavé pečivo, celozrnný chléb a pečivo, křehký chléb, bezvaječné těstoviny, celozrnné těstoviny, celozrnná rýže (s přílohami opatrně, když už si dát knedlíky, tak maximálně 2 kusy, vhodnější je rýže, těstoviny, brambory).
-
z mléka a mléčných výrobků: nízkotučné mléko, jogurt, tvaroh, sýry do 30 % tuku v sušině, tavený sýr s jogurtem, dezertní sýr, sýry tvarohové (Žervé, Lučina), tvrdý sýr Eidam 30 %
-
vejce: 1 ks za týden v jakékoliv úpravě (kromě smažení)
-
z masa a masných výrobků: mladá a netučná masa jako je kuře, krůta, telecí, králík, hovězí maso zadní, párky drůbeží, salám šunkový (vhodná jsou masa dušená, vařená, pečená... NE smažená)
-
z ryb: mořská štika, filé, treska, okoun, pstruh, bolen apod. (ryby jíst 1x týdně)
-
z uzenin: drůbeží ev. vepřová dušená šunka, drůbeží tlačenka
-
z nápojů: vše, co je označované light nebo nízkoenergetické, minerálky bez příchuti, stolní vody, čaj
-
z volných tuků: oleje, rostlinná másla, pomazánková másla
-
ze sladidel: jakákoliv nekalorická sladidla
-
zbytečně pokrmy nepřekořeňujeme a nepřesolujeme
-
nevadí káva
-
je povoleno malé množství alkoholu (1 malé pivo anebo 2 dcl vína)
Jídlo je vhodné upravovat do 4 - 6 malých porcí denně a večer jíst opravdu malou porci. Množství jídla volit dle toho, zda máte tělesnou hmotnost v normě, či potřebujete redukovat svoji váhu a podle toho, kolik máte pohybu za den.
POZOR:
-
omezit všechny přímé cukry: nesladit cukrem ani medem, nekonzumovat sladké potraviny - dorty, zákusky, zmrzliny, sladká jídla (žemlovka, ovocný nákyp, ovocné knedlíky, palačinky, atd.), sušenky, bonbony, buchty, cukroví, čokoládu, sladké nápoje a džusy atd.
-
nedoporučují se tučná a smažená jídla, tučná masa a uzeniny, pivo, alkohol, bílé pečivo (housky, rohlík, veky), ani černé pečivo (většinou je do něj přidáván sladký karamel) a jakékoliv výrobky z bílé mouky
-
vyhněte také sušenému ovoci, hroznovému vínu, švestkám a hruškám
-
z ovoce jsou dále nevhodné : banán, meloun, hroznové víno
-
z alkoholických nápojů vynechte pivo a pokud pijete víno, tak pijte jen suché a maximálně do 2 dcl za den, destiláty v krajním případě, a to čisté
Pro všechny diabetiky je vhodný a doporučovaný pohyb alespoň 30 minut denně, tak aby se zpotili, cokoliv je příjemné - svižná chůze, chůze s trekkingovými holemi, běh, plavání, jízda na kole nebo rotopedu, atd. Denně bychom všichni měli ujít 10 tisíc kroků.
Je pochopitelné, že někdy režim bude k nevydržení a budete si muset dát něco „zakázaného“, dovolte si to maximálně jednou za měsíc a to celkově jenom jeden díleček hořké čokolády (vhodná je čokoláda na vaření nebo 60-70 procentní).
Tato dietní a režimová opatření nejsou NIČÍM nahraditelná (léčbou tabletkami, inzulínem, atd.) a jsou základem úspěšné léčby pro všechny pacienty!
NÍZKOCHOLESTEROLOVÁ DIETA
Nízkocholesterolová dieta není vlastně žádná speciální dieta, je to ve skutečnosti racionální strava, kterou by měli konzumovat všichni z nás.
Nízkocholesterolovou dietu je nutno dodržovat dlouhodobě, nejlépe trvale. Základem je vyvážený příjem základních živin, pravidelné stravování (doporučeno 5-6x denně), pitný režim (2-3 litry denně) a samozřejmě pohyb.
Dietní a režimová opatření ke snížení hladiny cholesterolu:
-
strava by měla být tvořena z 15 % bílkovinami, 50-55 % sacharidy a 30-35 % tuky
-
spotřebu alkoholu je třeba výrazně omezit na 20 g alkoholu na den u mužů a 10 g alkoholu na den u žen (0,5 l piva nebo 2 dcl vína u mužů na den, u žen poloviční dávky)
-
výrazně omezujeme příjem živočišných tuků na 1/3, podíl rostlinných a rybích tuků by se měl zvýšit na 2/3 celkového příjmu tuků
-
je nutné se vyhýbat dlouhodobé konzumaci transmastných kyselin obsažených v trvanlivém pečivu, náhražkách čokolády, v některých polevách a v nekvalitních cukrovinkách
-
doporučená je také konzumace potravin s obsahem omega 6 a 3 mastných kyselin obsažené v rybách, lněných semínkách, olivovém oleji
-
při přípravě pokrmů používáme vaření, dušení, pečení, grilování, opékání nasucho nejlépe na teflonové pánvi (nepoužíváme smažení). Povolenou dávku oleje dáváme až do hotových pokrmů, již je zbytečně nevystavujeme tepelnému zahřívání.Takto používaný olej má potom ochranný účinek na cévy
-
doporučenou potravinou jsou také ryby - sladkovodní i mořské (pstruh, štika, lín, cejn, kapr, filé). Ryby by měly být zařazeny 1-2x týdně, obsahují velké množství nenasycených mastných kyselin - mají preventivní protisklerotický účinek
-
zahušťujte moukou rozmíchanou ve vodě či mléku, chlebem, mixovanou zeleninou, rozvařenou bramborou
-
pozor na žloutek – má vysoký obsah cholesterolu
-
dbáme na dostatečný příjem ovoce a zeleniny obsahující dostatek vitamínů, minerálních látek a vlákniny – zeleninu konzumujeme bez omezení (denně 400-500g), z ovoce omezujeme pouze to, které je příliš sladké a přezrálé (banán, hrušky, hrozny, švestky)
-
pokrmy zbytečně nepřekořeňujeme a nepřesolujeme
-
obecně méně než 5g soli denně (tj. jídlo nepřisolovat, solit při vaření). Mnoho průmyslově zpracovaných potravin (včetně chleba) a hotových jídel obsahuje vysoký obsah soli.
-
u pacientů s nadváhou a obezitou je doporučena redukce hmotnosti
-
do programu zařazujeme pravidelné aerobní cvičení - fyzická aktivita střední intenzity 2,5-5 hodin týdně, nejlépe 30-45 minut 4-5x týdně (rychlá chůze, jízda na kole, plavání, rotoped), nicméně jakákoliv fyzická aktivita i menšího časového úseku se počítá!
-
nekouřit
LÉČENÍ NESPOČÍVÁ JEN V LÉCÍCH, PRVOŘADÁ JE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU.
DIETA - DRÁŽDIVÝ TRAČNÍK
Vynechat hlavně:
-
laktózu (mléčné výrobky - sýry, jogurty, mléko)
-
lepek (pšenice, aj.), tj. pečivo (chleba, buchty), ovesné vločky
-
alkohol, kávu
-
bublinkové pití
-
cibule, česnek, pepř (opatrně s kořením)
-
velké množství syrové zeleniny a syrového ovoce (jíst jen malé množství)
-
sladkosti - čokolády, sušenky, tyčinky
-
pečená, smažená, těžká jídla, polotovary z obchodu, masa z konzerv, párky
Vhodná jídla:
PŘÍJEM STRAVY ČASTĚJI BĚHEM DNE, RADĚJI MALÉ PORCE
DOSTATEČNÝ PITNÝ REŽIM
-
vývary, zeleninové polévky, polévky všeho druhu (bez mouky, bez cibulky)
-
vařené nebo dušené maso - hovězí, kuřecí, vepřové
-
ryby - vařené nebo v páře
-
vařené brambory, rýže, rýžové nudle
-
jáhly, pohanka, amarant, polenta
-
bezlepkový a bezlaktózový chléb
-
semínka - chia, mák, sezam, lněné, ořechy, mandle
-
tofu, vařená vajíčka
-
čočka, fazole, dušenou brokolici, dušenou cuketu, syrovou nebo dušenou mrkev, vařenou dýni a polévky z ní
-
banán, mandarinky
-
kukuřice (syrová, vařená)
-
kompoty
CO POMÁHÁ NEJVÍCE:
-
dostatek pohybu
-
režim bez stresů
DIETA PŘI HYPERTENZI
Základním požadavkem úspěšné léčby je změna životního stylu, která zahrnuje :
1) zákaz kouření - po vykouření jedné cigarety je prokázán bezprostřední vzestup tlaku krve trvající 30 min
2) snížení tělesné hmotnosti u obézních pacientů a nemocných s nadváhou - tzn., že při redukci nadváhy se snižuje krevní tlak, a tak se zvyšuje účinek současně podávaných léků proti vysokému tlaku krve a eliminují se přidružené kardiovaskulární rizikové faktory jako jsou diabetes mellitus (cukrovka) a vysoká hladina cholesterolu
3) redukce příjmu kofeinu - max. 1-2 šálky denně
4) omezení pravidelného příjmu alkoholu u mužů na maximálně 30 ml a u žen 20 ml za den (přibližně 3 dcl vína, 0,6 l piva či 75 ml 40% alkoholu)
5) redukci příjmu kuchyňské soli na 6g denně, tzn. 1 kávová lžička - k dochucení využijte bylinky, houby nebo jiné směsi koření
6) pravidelné cvičení - pohyb na čerstvém vzduchu (svižná chůze, jízda na kole, plavání, cvičení jógy, práce na zahrádce, procházka se psem)
7) omezení psychického vypětí - v dnešní době je sice obtížné být neustále „v klidu“, ale pokud je to alespoň trochu možné, vyhýbejte se psychicky náročným situacím a vymezte si čas na odpočinek, který může mít podobu i Vaší oblíbené činnosti
8) změnu výživových a stravovacích zvyklostí
-
zdravá výživa je založena na pestré a rozmanité stravě více rostlinného než živočišného původu
-
konzumujte raději tmavý chléb a pečivo, obilniny, celozrnné těstoviny, rýži nebo brambory
-
do jídelníčku zařaďte více zeleniny a ovoce
-
dávejte přednost nízkotučným, mléčným výrobkům a mléku
-
maso a masné výrobky nahraďte luštěninami, rybami, drůbežím, vejci nebo libovým masem
-
nezapomeňte na pravidelný příjem draslíku, vápníku a hořčíku ve stravě
-
preferujte stravu i nápoje s nízkým obsahem cukru
9) další užitečné potraviny
Krevní tlak nám může ovlivnit řada bylinek
-
kopřivy (čerstvé i sušené), z kterých je možné připravit čaj nebo přidat do jídel
-
meduňkový čaj (zpomaluje tep)
-
čaj z květu černého bezu
-
hloh a přeslička polní
-
čaj rooibos, který obsahuje důležité minerály pro zdravé srdce, zelený čaj
Pomáhat snížit krevní tlak může i řada běžných potravin (denní dávka 1-2 stroužků česneku, křenový nápoj a celer, čerstvá šťáva z červené řepy smíchaná s medem, v jisté míře i konzumace banánů, cibule, rajčat a fazole)
LÉČENÍ NESPOČÍVÁ JEN V LÉCÍCH, PRVOŘADÁ JE ZMĚNA ŽIVOTNÍHO STYLU.
DIETA PŘI HYPERURIKÉMII A DNĚ
NEVHODNÉ POTRAVINY
-
vnitřnosti, maso (především z mladých zvířat), masné výrobky a masové extrakty
-
drobné ryby a výrobky z nich
-
kakao, čokoláda
-
luštěniny (hrách, čočka, fazole)
-
alkohol
DOPORUČENÉ POTRAVINY
-
obiloviny – bílé pečivo, rýže, kroupy, krupky, jáhly, těstoviny, škrobové mouky
-
mléko a mléčné výrobky
-
zelenina – brambory, brokolice, kořenová zelenina, cibule, křen, čínský salát, lilek
-
ovoce – čerstvé a zralé (veškeré kromě kiwi)
Tajným tipem některých nemocných jsou třešně. 250g čerstvých nebo kompotových třešní denně může pomoci snížit hladinu kyseliny močové. Nebo můžete zakoupit výtažek z třešní ve formě tablet v obchodech se zdravou výživou. Obdobný účinek mají výtažky z jahod, borůvek a celerových semínek.
DIETA PŘI ONEMOCNĚNÍ JATER
Játra fungují jako hlavní detoxikační centrum, odbourává se v nich celá řada léčivých i odpadních látek, jejich činnost souvisí s krvetvorbou, tvorbou žluči, zpracováním glukózy, produkují albumin, cholesterol a další. Jejich funkce je velmi komplexní, proto játra patří k životně důležitým orgánům.
POTRAVINY VHODNÉ PŘI JATERNÍ DIETĚ
-
Maso: libové, výběrová šunka
-
Ryby: libové ryby
-
Mléko a mléčné výrobky: nízkotučné, tvaroh
-
Vejce: omezeně
-
Tuky: oleje – olivový, slunečnicový, řepkový. V malém množství čerstvé máslo.
-
Pečivo: starší chléb, pečivo, nekynuté z piškotu, třené těsto, bramborové a tvarohové těsto. Knedlíky – s kypřícím práškem, sodovkou, sněhem.
-
Ovoce: téměř všechno, nejlépe syrové
-
Zelenina: mrkev, celer, brokolice, kadeřávek, tykev, čínské zelí, rajče, pórek, pastinák
-
Koření: bazalka, tymián, oregano, libeček, petržel, meduňka, šalvěj, vývar z hub
POTRAVINY NEVHODNÉ PŘI JATERNÍ DIETĚ
-
Maso: tučné, vnitřnosti, uzené, zvěřina, uzeniny, vinná klobása, tučné vývary, zabíjačka, paštiky, konzervy, vuřty
-
Ryby: šproty, uzené nebo tučné ryby, kaviár
-
Mléko a mléčné výrobky: tučné, zrající sýry, smetana, smetanové jogurty
-
Vejce: majonéza, tatarka
-
Tuky: sádlo, slanina, smažené
-
Pečivo: čerstvé, kynuté, z listového těsta, zákusky, dorty, čokoláda, droždí, vdolky, omelety, luštěniny
-
Ovoce: hrušky, bobuloviny
-
Zelenina: zelí, kapusta, okurky, česnek, cibule, květák, ledový salát, kapusta
-
Koření: pepř, paprika, nové koření, hořčice, ocet, hřebíček, kečup, ostré, masox, sójová omáčka, worcester
-
Ořechy, mák, alkohol
Z kuchyňských úprav je vhodné vaření, dušení, pára, úprava v mikrovlnné troubě. Máslo přidávat do hotových pokrmů. Místo octa použít citronovou šťávu. Zahušťovat nasucho opraženou moukou.
REŽIMOVÁ OPATŘENÍ U PACIENTŮ S GER
Režimová opatření
-
snížení nadváhy
-
nekouřit
-
nejíst před spaním
-
jíst častější menší porce
-
zvýšit polohu horní poloviny těla v noci
-
nenosit těsné oblečení
-
vyhýbat se namáhavé práci (zvedání břemen)
-
zredukovat stres
Základní dietní omezení
-
alkohol
-
kofein
-
čokoláda
-
tuky
-
kyselá jídla (citrusy, džusy, rajčata, zelí a další)
-
pikantní jídla
-
červené víno
-
sycené nápoje
DIETA BEZEZBYTKOVÁ
Dieta doporučená u zánětlivých střevních nemocech (ulcerosní kolitida, Crohnova nemoc…) a hlavně 4 DNY PŘED kolonoskopickým vyšetřením.
V zásadě jde o vyloučení potravin, ze kterých zůstávají nestravitelné „zbytky“ (slupky, zrníčka), potravin, které dráždí sliznici střeva a provokují střevo k zvýšené peristaltice (pohybu).
NUTNO VYLOUČIT
-
ovoce - syrové, kompotované s tvrdou slupkou (hrušky, ananas) nebo zrníčky (maliny, jahody, citrusy, kiwi)
-
zelenina - syrová – pouze lze rozvařenou kořenovou
-
cereálie a celozrnné pečivo
-
luštěniny
-
houby
-
oříšky, kmín, mák (před kolonoskopií) a vesměs dráždivé koření (u střevních zánětů)
-
nápoje - alkohol, coca-cola, silná káva, ale i koncentrované ovocné šťávy, tonik, sycené vody
-
mléko
-
maso - tučné a uzeniny, jitrnice, jelita, tlačenky
WARFARINOVÁ DIETA
Zásada
-
Stálý příjem vitamínu K = každý den sníst přibližně stejné množství potravin s vyšším obsahem vitamínu K
-
pokud je výkyv v níže uvedených potravinách, hlaste lékaři nebo přijďte dříve na kontrolu INR (Quick)
POTRAVINY S VYŠŠÍM OBSAHEM VITAMÍNU K
-
drůbež, hovězí a telecí maso: obsah vitamínu K záleží na tom, čím je zvíře krmeno – předpokládejme vyšší hodnoty
-
játra - vysoké hodnoty
-
jogurty - obsahují živé bakterie podporující růst bakterií v tlustém střevě, které podporují tvorbu vitamínu K
-
olivový a sojový olej
-
vitamínové doplňky s výtažky ginkgo biloba, se zeleným čajem a vitamínem K
-
ovoce - sušené švestky, mango, kiwi, ostružiny, maliny
-
kořenová zelenina (mrkev, celer, petržel, ředkvičky, ředkev), rajčata, okurky, papriky, cuketa, brambory, houby, listová zelenina
-
čekanka, rukola, polníček, petrželová nať, řeřicha
-
bylinné čaje, zelený čaj
-
alkohol
Účinek warfarinu, heparinu významně zvyšuje: horečka, průjem, náhlé snížení příjmu potravy (nechutenství, razantní redukční dieta). Pokud pacient prodělal akutní horečnaté onemocnění nebo měl-li průjem a zvracení, měl by se dostavit na kontrolu Quickova testu dříve, než lékař při dřívější kontrole určil.
Konzumuje-li pacient často větší množství rizikových potravin, je nutná rovněž častější kontrola Quickova testu.
KOLONOSKOPIE - PŘÍPRAVA
7 dnů předem: vynechat léky obsahující železo
5 dnů předem: vynechat potraviny s hrubými zbytky (slupky, semínka): paprika, rajčata, hrozny, meloun, kiwi, angrešt, celozrnné pečivo, oříšky, neloupaná rýže, psyllium, kmín, mák.
Přijímejte pouze tekutou anebo kašovitou stravu. Vhodné potraviny jsou mléčná rýže, jogurty, dětské výživy, bramborová kaše (bez slupek), jemné do měkka uvařené těstoviny, pudingy, piškoty, bílé rohlíky, bílá veka, čajové sušenky, vývary (můžete přidat nudle).
1 den před vyšetřením - od rána již konzumujte pouze tekutiny, popřípadě vývar, polévku (bez masa, nudlí, zeleniny). Pijte velké množství tekutin, nepijte mléko a džusy s dužinou a hnědě, červeně nebo fialově zbarvené potraviny či nápoje (mohou znesnadnit vyšetření). U diabetiků je povolena lehká snídaně (jogurt, banán). Dlouhodobě brané léky nevysazovat.
Čistící sole (Fortrans, Moviprep, Eziclen a další): Asi za 1-3 hodiny od počátku pití se začnete prázdnit průjmovitou, ke konci až vodnatou stolicí.
POZOR: kvůli častějším vodnatým stolicím může kůže kolem konečníku zčervenat a být bolestivá. Ochránit ji můžete aplikací ochranného krému.
Pokud užíváte hormonální antikoncepční pilulky, nemusí být kvůli přípravě střeva dostatečně účinné. Následujících 7 dní se doporučuje používat i jinou antikoncepční metodu.